Wycieczka do Kootenay National Park

Zarząd Stowarzyszenia Polsko-Kanadyjskiego w Calgary zaprasza swoich członków na wycieczkę “Stanley Glacier – Skamieniałości” w Kootenay National Park. Zeszłoroczna wycieczka, z powodu pożarów, nie odbyła się i została przełożona na rok obecny.
W tym roku mamy dwa terminy:
– sobota,  22 czerwca (12 osób),  w godzinach od  8-ej do 16-ej.
– niedziela, 23 czerwca 23 (12 osób) w godzinach od  8-ej do 16-ej.
Wycieczka odbędzie się z przewodnikiem Parku Narodowego, który poprowadzi do miejsca w okolicy Stanley Glacier gdzie znajdują się słynne skamieniałości z grupy “Burgess Shale”, objęte ochroną UNESCO. Będzie to świetna okazja żeby zobaczyć unikalne skamieniałości organizmów sprzed 500 milionów lat.
Jest to wycieczka górska o średnim stopniu trudności, wymagająca przejścia 10 km (5 km w jedna stronę) w górskim terenie, ok. 400 m do góry (porównywalne do 100-pietrowego budynku). Pierwsze 4 km prowadza wygodną górską ścieżką, lekko pod góre, pozostały 1 km jest trudniejszy i wymaga wejścia pod górę po kamienistym terenie. Wycieczka jest całodniowa (od godz. 8 do godz. 16), zbiórka na parkingu Stanley Glacier w Kootenay National Park o godzinie 7:30  rano.
Dojazd: we własnym zakresie,  z Calgary przejazd samochodem trwa ok 2 godzin.
Koszt: uczestnicy płacą sami za wjazd do Parku Narodowego, pozostałe koszty wycieczki pokrywa PCA.
Chętnych prosimy o zgłoszenia e-mailem na adres wycieczkiPCA@gmail.com , lub telefonicznie 403-254-5393  (Agnieszka).
Zapisy do 12 czerwca.