Spotkanie ze Stanisławem Berbeką – reżyserem filmu “Dreamland”.

Stowarzyszenie Polsko-Kanadyjskie, Stowarzyszenie Polskich Kombatantów, koło #18 i Dom Polski zapraszają na spotkanie ze Stanisławem Berbeką, reżyserem filmu „Dreamland”, który zakwalifikował się na tegoroczną edycję Festiwalu Filmów Górskich w Banff. Spotkanie odbędzie się w Domu Polskim w poniedziałek, 5 listopada o godz.19.00.

W czasie spotkania zostanie wyświetlony film dokumentalny „Dreamland”. Ten film to osobista i emocjonalna podróż filmowa śladami Macieja Berbeki, ojca Stanisława Berbeki. Maciej był wybitnym wspinaczem, lodowym wojownikiem, zimowym zdobywcą najwyższych szczytów. Stanisław Berbeka wspomina ojca po jego tragicznej śmierci w 2013 roku. Film stanowi próbę poznania i zrozumienia losów himalaisty, opowiada o umiejętności łączenia pasji i życia rodzinnego, o najważniejszych wartościach, życiu i śmierci w cieniu najwyższych gór. Wśród opowieści o rodzinie, wyznawanych przez Berbekę wartościach oraz najważniejszych wyprawach pojawia się także wątek zimowej wyprawy na Broad Peak. 5 marca 2013 roku bohater filmu osiągnął swój wymarzony cel, jednak zginął podczas próby zejścia ze szczytu.

Spotkanie będzie okazją, aby opowiedzieć o dokonaniach polskich himalaistów oraz promować polskie kino dokumentalne.

Spotkanie będzie prowadzone w języku polskim. Wstęp wolny. Zapraszamy!

Więcej o filmie i autorze : https://www.banffcentre.ca/events/dreamland/20181103/1900