Polska Muzyka Organowa w Calgary

W dniu 29 pażdziernika (wtorek) o godzinie 20:00 w sali koncertowej Rozsa Centre Uniwersytetu w Calgary bedzie miał miejsce recital polskiej muzyki organowej w wykonaniu Marcina Szelesta.
Poniżej zamieszczamy artukuł autorstwa Diany Patterson w którym znajdziecie Państwo szczegółową informację zarówno o artyście jak i o samym koncercie.

Zachęcamy wszystkich miłośników muzyki do udziału w tym wyjątkowym koncercie.

Polska muzyka organowa w Calgary w wykonaniu Marcina Szelesta

Marcin Szelest jest profesorem organów i kierownikiem Katedry Muzyki Dawnej w Akademii Muzycznej w Krakowie. W Calgary wykona recital organowy w Rozsa Centre na University of Calgary we wtorek 29 października o godzinie 20:00.

Marcin Szelest studiował w Akademii Muzycznej w Krakowie i jako stypendysta Fulbrighta w The Boston Conservatory (USA). W roku 2007 uzyskał stopień doktora habilitowanego, a jego praca habilitacyjna zdobyła rok później nagrodę Prezesa Rady Ministrów. Marcin Szelest jest kierownikiem artystycznym zespołu muzyki dawnej Harmonia Sacra i prezesem Polskiego Towarzystwa Muzyki Dawnej. Występuje w Europie i USA oraz publikuje prace na temat muzyki polskiego baroku.

Na University of Calgary zagra na wspaniałych “Bachowskich” organach zbudowanych przez niemiecką firmę Jürgena Ahrenda, specjalizującą się w restauracji siedemnastowiecznych instrumentów północnoniemieckich — takich, na jakich grał Buxtehude.

Na program recitalu złożą się siedemnasto- i osiemnastowieczne utwory polskie i niemieckie powstałe pod wpływem muzyki włoskiej, uważanej wówczas za najbardziej wyszukaną. Zabrzmią m.in. kompozycje Adama z Wągrowca, Hieronyma Praetoriusa, Heinricha Scheidemanna, Johanna Kriegera i Dietericha Buxtehudego.

Jak pisze Marcin Szelest, “Polska, wówczas duże i silne środkowoeuropejskie królestwo, była ważnym ośrodkiem nowego, barokowego stylu, którego kolebką pozostawała Italia. Królewska kapela zatrudniała włoskich kapelmistrzów i muzyków. W całej Polsce kompozytorzy polscy i włoscy pisali i wykonywali ogromne ilości nowych utworów. Otwierające recital trzy kompozycje, z których dwie są anonimowe, świadczą o wysokim poziomie muzyki komponowanej w siedemnastowiecznej Polsce i zdradzają silne związki z włoską i niemiecką tradycją sztuki organowej. Adam z Wągrowca, mnich cysterski, napisał swobodny utwór z partią pedału obligato, którą można porównać z użyciem pedału przez kompozytorów północnoniemickich pokolenia Scheidemanna”.

“Cieszę się, że będę mógł zagrać wszystkie te utwory na organach Ahrenda zbudowanych w niemieckim stylu siedemnastowiecznym. Nazwisko Jürgena Ahrenda gwarantuje wysoką jakość. Gra na jego instrumentach dotarcza zawsze niezapomnianych wrażeń i wykonawcy, i melomanom”.

Przedsprzedaż biletów odbywa się telefonicznie na University of Calgary Campus Ticket Centre (403 220 7202) i elektronicznie przez stronęwww.ucalgary.ca/tickets (płatność tylko kartą kredytową). Bilety do nabycia wyłącznie za gotówkę będą również sprzedawane w miejscu koncertu przed jego rozpoczęciem.

Więcej informacji o Festiwalu Organowym w Calgary na stronie mtroyal.ca/organfestival